Stel je voor dat je een natuurfotograaf bent en dat je de mogelijkheid krijgt om naar het land van je keuze te gaan voor een fotoreis. De kans is groot dat je India niet boven aan je lijstje zou zetten. Maar na zijn verblijf in verschillende landen over de hele wereld, koos natuurfotograaf Bence Máté er wel voor om naar India te gaan. Hij ontdekte dat het een uniek land was, niet alleen vanwege de verschillende culturen en bruisende steden, maar ook vanwege de bijzondere relatie die de Indiase bevolking met dieren heeft. 'Ik ken geen enkel land waar ze zoveel respect voor dieren hebben.' Hij nam zijn favoriete spullen mee naar India: zijn LUMIX G9 met een LUMIX 100 - 400 mm lens.
Meestal neemt Bence de tijd voor zijn fotografie. Hij bouwt fotografieschuilplaatsen, zodat hij echt dicht bij de dieren kan komen zonder dat ze zich bewust zijn van zijn aanwezigheid. Daardoor bereikt hij zulke spectaculaire resultaten en weet hij beelden van onbekend dierlijk gedrag te schieten. Als Panasonic hem echter vraagt om een fotoreis te maken, gaat het net iets anders. 'Dan is de tijd beperkt, dus is er meer druk om te presteren. Als natuurfotograaf weet je dat er dagen zullen zijn dat je niet terugkomt met bruikbare beelden. Als ik voor mezelf werk, accepteer ik dat, het is geen probleem. Maar als ik voor Panasonic werk, kan ik niet met lege handen terugkomen.' Om de foto's te krijgen die hij wil, besteedt hij veel tijd aan de voorbereiding van reizen. 'Ik probeer zoveel mogelijk informatie over de dieren, hun gedrag en hun leefomgeving te vinden. Het gaat erom dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent.' In India fotografeerde hij vogels en apen. 'De pelikanen waren het meest bijzonder. Ik heb pelikanen in verschillende landen gefotografeerd, maar in India heb ik ze tijdens het vliegen kunnen vastleggen. Dat is zeer typisch gedrag, maar ik heb het nergens anders gezien. Voor de pelikanen is het cruciaal om te kunnen drinken tijdens het vliegen. Het water in de buurt van hun broedgebied zit vol met krokodillen. Dus als ze op het water landen om te drinken, is er een grote kans dat ze worden opgegeten.' Ondanks zijn grondige voorbereiding liepen zijn plannen al op de tweede dag in de soep. 'Het ging niet zoals het zou moeten. Gelukkig had ik een geweldige gids.
Tijdens de laatste drie dagen werd het beter, zodat ik niet met lege handen terug hoefde te komen.' Hij was echt onder de indruk van de manier waarop Indiase mensen naar dieren kijken. 'Ze zien het goddelijke in elk schepsel. Het maakt niet uit of het een rat of een vogel is. Ze hebben een speciale band met dieren. Als natuurfotograaf voel ik deze connectie ook, terwijl de meeste mensen op onze planeet dat niet voelen.' Na een druk jaar keek Bence ernaar uit om weer te reizen. 'Vorig jaar heb ik gewerkt aan een buitententoonstelling van 600 foto's die ik in de loop der jaren heb gemaakt. Ik begon in Boedapest en reisde door naar andere Hongaarse steden. Het kostte veel tijd, dus het was niet zo'n productief jaar, maar meer dan een miljoen mensen kwamen naar de beelden kijken' Voor deze reis nam hij zijn favoriete camera mee: de LUMIX G9. 'Deze camera is geweldig voor natuurfotografen. Ik bestudeer al 20 jaar het gedrag van dieren. Zelfs met al mijn kennis ben ik vaak net een paar milliseconden te laat om hun gedrag vast te leggen. Het kost tijd om te registreren wat er gebeurt en dan de foto te nemen. De G9 is perfect voor mij vanwege zijn vooropnamefunctie. Daardoor kan ik gedrag vastleggen voordat ik zelfs maar in de gaten heb wat er gebeurt. Ook is het echt een voordeel om tot 60 beelden per seconde te kunnen schieten. Ik ben tenslotte een actiefotograaf.' Vooral op deze korte reizen is het essentieel dat hij op zijn spullen kan vertrouwen. Deze camera, in combinatie met de LUMIX 100 - 400 mm lens, is een geweldige keuze voor op reis.'
Bence Máté
Bence Máté is een van de bekendste natuurfotografen ter wereld. Hij was een pionier in de eenrichtings-glasfotografietechniek die nu populair is onder uit schuilhutten ‘schietende’ natuurfotografen over de hele wereld. In 2010 won zijn foto 'Marvel of Ants' de prestigieuze titel 'BBC Wildlife Photographer of the Year', waardoor hij de enige deelnemer tot nu toe was die de grootse titelprijzen won in zowel de jongeren- als volwassenencategorieën van de competitie. Hij is de eerste deelnemer die tegelijk boven aan de gehele ranglijst van de BBC-wedstrijd staat. Sinds 2008 ontwerpt hij overal ter wereld exclusieve schuilplaatsen voor natuurfotografie.